Pudl po boku slavných osobností

Položíme-li si otázku co má společného Karel Veliký, Ludwig van Beethoven a Jiří Krampol, asi budeme těžko hledat odpověď. Přesto je víc než prostá - všichni tito lidé byli, nebo v případě posledně jmenovaného jsou, majiteli pudla... Ale začněme pěkně popořádku.
Prvními státníky, které životem provázel pudl, byl nepochybně král Ludvík XV., který vlastnil pudla jménem Filou a Karel Veliký, coby majitel velkého bílého pudla. Dalším známým pudlem po boku hlavy státu byl hnědý trpaslík Rufus Winstona Churchilla.
Opusťme politiky a podívejme se na další osobnosti, které spojily svůj život s pudlem. Jedním z nich byl i známý filozof  A. Schoppenhauer, kterému patřil velký černý pudl.
Spisovatel Victor Hugo, známý jako ochránce zvířat, vlastnil pudla jménem Baron. Tohoto psa získal darem, a protože si ho díky neklidné existenci nemohl ponechat, daroval psa markýzu de Faletans, pracujícímu na velvyslanectví v Moskvě. Baron však novému majiteli utekl a po několika týdnech se vyčerpaný a se zkrvavělými tlapami objevil u Hugových dveří. Victor Hugo si poté již psa ponechal (pudl žil po návratu ještě 7 let). Spisovatel John Steinbeck je autorem knihy "Toulky s Charleym", v níž popisuje putování po Spojených státech se svým stříbrným pudlem. Americká spisovatelka George Sandová vlastnila pudly hned dva, velké aprikoty. Rovněž Thomas Mann a básník  J. W. Goethe byli majitelem pudla.
Zabrousíme-li do hudby, najdeme pudla coby mazlíčka Richarda Wagnera (1813-1883). Tento pes doprovázel horolezce Wagnera do labských pískovcových skal. Jednou se jeho pán obával, že by se pes mohl ztratit, a tak mu hodil z výše kapesník, který měl pudl hlídat. Po krátké úvaze se pes rozhodl v konfliktu mezi poslušností a touze následovat pána tak, že zahrabal svěřený kapesník na úpatí skály a rychle vyšplhal nahoru za pánem.
Ludwig van Beethoven napsal dokonce po smrti svého psa "Elegii na smrt pudla".
Od vážné hudby se dostaneme k hudbě populární - v začátcích své kariéry vlastnila středního černého pudla jménem Ajk zpěvačka Petra Černocká. Později se přeorientovala na jezevčíky, ale v knize "Miláčkové a jejich hvězdy" konstatuje, že pudl je proti jezevčíkovi mnohem více bystrý a nadaný.
Roku 1966 si svého prvního pudla pořídila i další zpěvačka, Marta Kubišová. Jednalo se o středního černého psa jménem Ginny. Později k němu přikoupila bílou trpasličí fenu s PP, Happy Lady. Ve třech letech měla "Heppinka" štěňata s průkazem původu. Z tohoto vrhu si Marta Kubišová ponechala psa jménem Amor, který se dožil 18 let. Ani tato noblesní dáma bohužel nezůstala pudlům věrná a po smrti Amora si pořídila jorkšírského teriéra "Fanouška" (Funny Boy). V současnosti je majitelkou dvou azavaků z chovu paní mgr. Kupkové (Djago Faranda a Ganet Faranda).
Prvorepublikový herec Raoul Schránil měl stříbrného pejska z anglického chovu jménem Pepe of Edinburgh. Petr Kostka vlastní stařičkou černou pudlici a Jiří Krampol je majitelem středního harlekina Ramba. Slovenská herečka Zdena Studenková má trpasličího černého psa Ashley Černobílý anděl (Joshua Black Top Narcis x Germaine Noire Gwen Dancer). Také moderátorka Hana Kousalová je majitelkou pudla, ale z náhodně koupeného pejska bez PP vyrostlo místo inzerovaného toye zvířátko na hranici velikosti trpasličí a střední, neurčité barvy.
Světově známý zoolog Zdeněk Veselovský vlastnil svého času dva psy - afgánského chrta a černou trpasličí pudlici.
A na závěr jedna zajímavost - vůbec prvním mazlíčkem světově proslulé panenky Barbie byl v roce 1964 stříbrný pudl. Jeho následníky se pak stali  nesčetní další psi (např. afghánský chrt, skotský teriér, atd.), kočky a koně.

(autorka článku bude vděčná za další informace o známých lidech, kteří byli nebo jsou majiteli pudla)